![](/fileadmin/lth/media/pressbilder/Omr._Fabriken_1891-0542.jpg)
Science center etableras på Campus Helsingborg
Ett nytt centrum som ska väcka intresset för naturvetenskap, teknik och forskning etableras på Campus Helsingborg. På sikt ska Science Center Helsingborg locka 50 000 besökare per år. Förebild för satsningen är Vattenhallen Science Center i Lund.
Nytt om vår tarmflora: ”Kunskapen exploderar just nu”
Våra knappt två kilo tarmbakterier tycks spela en ännu större roll än vad hittills varit känt. Bakterierna fungerar som både humörorgan och kommunikationscentral. Tarmfloreforskarna Åsa Håkansson och Frida Fåk Hållenius berättar om de senaste insikterna.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2025/taang_ny.jpg)
Godare tång med fermentering
Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2025/Rajni_Hatti_Kaul_tvaa_NY_webb.jpg)
”Vår förhoppning är att det ska gå att ersätta eller minska dosen antibiotika”
HALLÅ DÄR. En av LTH:s många innovatörer är Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik. Hon har grundat tre bolag som tillsammans kunnat luta sig på en handfull patent – och som kan spela en roll för att möta några av mänsklighetens utmaningar inom miljö och hälsa.
![](/fileadmin/lth/media/pressbilder/mp31411084-high-voltage-electric-pole-and-transmission-lines-in-the-evening-electricity-pylons-at-sunset-power-and-energy-energy-conservation-high-voltage-grid-tower-with-wire-cable-at-distribution-station.jpg)
Effektivare utnyttjande av elnäten kan lindra elbristen
Elnätens avgörande roll har hamnat i skuggan av den heta debatten om vilka kraftslag som är bäst för att säkra elförsörjningen. Det anser LTH-forskaren Hannes Sonnsjö som i en ny rapport föreslår hur man kan effektivisera elnätet.
![](/fileadmin/lth/RobotLabLTH-_5_.jpg)
Idéverkstad med nya hypoteser som verktyg
En fysiskt stor plats för forskning kan ibland vara helt avgörande för att idéer ska bli till innovationer. Det är LTH:s RobotLab ett exempel på. Med imponerande takhöjd och två våningar fyllda av forskare och robotar skapas den viktiga möjligheten till helhetsgrepp.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2024/Malin_Alsved_undersoeker_covid_i_mobilt_laboratorium_foto_Jakob_Loendahl.jpg)
Så snabbt kan du få covid-19 via luften
Vintersäsongens virus har slagit till – och covid-19 är fortsatt en del av vardagen. Men till skillnad från under pandemin har vi nu mer kunskap om hur viruset sprids via utandningsluften. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset.
![](/fileadmin/lth/media/pressbilder/Skaermavbild_2024-12-19_kl._12.18.29.png)
Semmy Rülf och Margaret-Anne Storey nya hedersdoktorer på LTH
Margaret-Anne Storey, professor i datavetenskap vid University och Victoria i Kanada och Semmy Rülf, entreprenör som gjort stora insatser för att förvalta forskning från Lunds universitet och LTH har utnämnts till hedersdoktorer vid LTH.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2024/fotojessikasellergren_skissernas.jpg)
”Tack för gott samarbete och för fantastiska insatser”
REKTORS BLOGG. Under året har LTH bland annat kunnat glädja sig över nya framgångar för excellent forskning, fler utbildningsplatser som gynnar grön omställning och att andelen tjejer bland dem som valt att läsa på LTH nu är 40 procent. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson, som också vill önska alla God Jul och Gott Nytt År.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2024/03_undervisning_i_bhutan.jpg)
LTH-forskare på internationellt utbyte i Bhutan
När forskarna från LTH passerar gränsen till landet Bhutan är lugnet och stillheten det första som slår dem. Men det är inte bara naturens ro som lockar, de är här för att fördjupa samarbetet mellan svensk ingenjörskunskap och bhutanesisk hållbarhetsfilosofi – ett internationellt utbyte som pågått i tio år.