Ny ingenjörsutbildning inom infrastruktur startar till hösten
Byggteknik – infrastruktur är en ny, efterfrågad ingenjörsutbildning på LTH som startar höstterminen 2025. ”Infrastruktur ska knyta ihop och stärka samhällets alla delar. Säkerhet och hållbar planering är i fokus – för alla trafikslag och människor” säger Helena Svensson, utbildningens programledare.
Grundforskning: Kvanttillstånd hos fotoelektroner uppmätt för första gången
För första gången har forskare kunnat mäta kvanttillståndet hos elektroner som kastas ut från atomer som har absorberat ljuspulser med hög energi. Detta tack vare en ny mätteknik som har utvecklats av forskare vid Lunds universitet. Detta kan ge ökad förståelse för grundläggande forskning inom den andra generationens kvantrevolution.
Sötpotatis söker bonde
Sötpotatis kan bli en vanlig gröda i Sverige om några forskare får som de vill. Just nu utvecklar de sorter för svenskt klimat. Forskarna efterlyser också hobbyodlare som vill testodla olika varianter – redan i vår.
”LTH delar sorgen med dem som drabbats”
Gradvis börjar det som skett på Campus Risbergska i Örebro att sjunka in, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.
Science center etableras på Campus Helsingborg
Ett nytt centrum som ska väcka intresset för naturvetenskap, teknik och forskning etableras på Campus Helsingborg. På sikt ska Science Center Helsingborg locka 50 000 besökare per år. Förebild för satsningen är Vattenhallen Science Center i Lund.
Nytt om vår tarmflora: ”Kunskapen exploderar just nu”
Våra knappt två kilo tarmbakterier tycks spela en ännu större roll än vad hittills varit känt. Bakterierna fungerar som både humörorgan och kommunikationscentral. Tarmfloreforskarna Åsa Håkansson och Frida Fåk Hållenius berättar om de senaste insikterna.
Godare tång med fermentering
Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.
”Vår förhoppning är att det ska gå att ersätta eller minska dosen antibiotika”
HALLÅ DÄR. En av LTH:s många innovatörer är Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik. Hon har grundat tre bolag som tillsammans kunnat luta sig på en handfull patent – och som kan spela en roll för att möta några av mänsklighetens utmaningar inom miljö och hälsa.
Effektivare utnyttjande av elnäten kan lindra elbristen
Elnätens avgörande roll har hamnat i skuggan av den heta debatten om vilka kraftslag som är bäst för att säkra elförsörjningen. Det anser LTH-forskaren Hannes Sonnsjö som i en ny rapport föreslår hur man kan effektivisera elnätet.
Idéverkstad med nya hypoteser som verktyg
En fysiskt stor plats för forskning kan ibland vara helt avgörande för att idéer ska bli till innovationer. Det är LTH:s RobotLab ett exempel på. Med imponerande takhöjd och två våningar fyllda av forskare och robotar skapas den viktiga möjligheten till helhetsgrepp.